Referat
Ordinært repræsentantskabsmøde
Den 19. marts 2009 kl. 19:30
Det årlige ordinære repræsentantskabsmøde blev afholdt i kantinen på Næshøjskolen. Fremmødet var godt, idet ca. 10 af Fællesrådets 45 medlemsforeninger deltog.
Valg af dirigent
Til dirigent valgtes Erik Andrèsen
Forretningsudvalgets årsberetning (formand Arne Nielsen)
Også 2008 har været et aktivt år for fællesrådet. Forretningsudvalget har afholdt 9 ordinære møder samt deltaget i en række møder, både lokalt og på kommunalt plan.
Således har Forretningsudvalget været repræsenteret ved møde på Næshøjskolen i det såkaldte SDG samarbejde. – nærmere under børn og unge udvalget.
Forretningsudvalget har også i år været vært ved et møde med Harlev Framlev Grundejerforening, hvor man drøftede vedligeholdelse af de grønne områder, eller rettere manglen på kommunal vedligeholdelse. Grundejerforeningen orienterede om deres planer om at etablere udsmykning af de to rundkørsler på Stillingvej. En plan der vil blive realiseret i maj 2009.
Også projekt ”Ren By”, som grundejerforeningen har forsøgt at sætte i værk blev drøftet og man blev enige om at Fællesrådet og Grundejerforeningen næste gang skulle være fælles om at arrangere noget i forbindelse med den landsdækkende kampagne.
Fællesrådet har endvidere været med til møder med Trafik og Veje, Natur og Miljø samt de fællesseminarer, som kommunen inviterer til i samarbejde med fællesrådenes arbejdsudvalg.
Arbejdet med kommuneplanen har fyldt en del i fællesrådets virksomhed i 2008 og resulterede i at der blev afholdt to borgermøder i harlev på lokalcenter Næshøj. Der mødte rigtig mange borgere op til disse to møder, hvilket er meget glædeligt og giver et godt signal til kommunens embedsmænd og politikere, som det er min overbevisning er indstillet på at lytte til de synspunkter, der bliver fremsat på sådanne møder. Møderne blev fulgt op af høringssvar, som fællesrådet udarbejdede med udgangspunkt i det der kom frem på møderne. Men formanden for byudviklingsudvalget vil komme nærmere ind på arbejdet med kommuneplanen.
En anden sag der har fyldt en del er forslaget om fredning af Tåstrup Sø og mose, Stjær Stenskov og Lillering Skov. Det vil formanden for Natur og miljøudvalget komme nærmere ind på. Her skal kun nævnes, at forretningsudvalget har afholdt et orienterende møde med to repræsentanter for Naturfredningsforeningen i Århus, samt udarbejdet henvendelse til Rådmanden for Teknik og Miljø om sagen. Efter at byrådet har besluttet at være sagsrejser sammen med Naturfredningsforeningen har fællesrådet sammen med Harlev Jagtforening holdt et møde med Natur og Miljøs medarbejder på sagen. Mødet blev afholdt i Jagtforeningens hus ved mosen og bestod ud over drøftelser af en vandretur i området.
Endvidere vil jeg nævne arbejdet med Pilotprojekt Byparken, som vi sammen med Hasle og Lystrup området er med i. Det vil Natur og miljøudvalgets formand komme nærmere ind på.
Børn - og ungeudvalget har været med til at sætte gang i foreningen af Aktive Forældre, der er kommet godt fra start. Ejgil har hjulpet med at få en hjemmeside oprettet for dem. Nærmere ved formanden for Børn og Unge udvalget.
Også Trafikudvalget har haft en del at se til. Både med hensyn til behandling af henvendelser fra borgere og med hensyn til at få gjort opmærksom på de steder, der trænger til vedligeholdelse. Også omlægning af busruter har der været opmærksomhed omkring. Formanden for udvalget vil komme nærmere ind på nogle af sagerne.
Sluttelig vil jeg nævne at vores blad Paraplyen fortsat udkommer 4 gange om året og at vi har fået et samarbejde i gang med menighedsrådene, så vi uddeler sognebladet sammen med Paraplyen. Men nærmere om det ved formanden for INFO-udvalget.
Jeg vil hermed gerne takke forretningsudvalget og dermed også udvalgene for jeres store arbejde med at skabe gode forhold for borgerne i vores lokalområde. Jeg ved det nytter noget at være aktive, men jeg ved også at det tager tid.
Byudviklingsudvalget årsberetning (Ejgil Rahbek)
Året 2008 har været et meget travlt år for byudviklingsudvalget, idet processen med at tage stilling til Kommuneplan 2009 blev igangsat i midten af året 2008 og forløb indtil den 21. januar 2009, hvor høringsperioden sluttede.
I forbindelse med behandling af kommuneplanen har Harlev Fællesråd behandlet planen på flere møder i forretningsudvalg og i udvalget for byudvikling. Der har endvidere været afhold 2 borgermøder for beboere. Et møde for alle i Harlev Framlev området og et separat møde for beboere nord for motorvejen.
Det er udvalgets opfattelse, at der foreligger nogle særlige planmæssige udfordringer nord for motorvejen, idet industriområdet nord for motorvejen og vest for Stillingvej, som blev rammebelagt allerede i 2001, stadigvæk ikke er lokalplanlagt og dermed giver beboere nogle uklare forestillinger om, hvad der skal besluttes nu og hvad der ikke kan besluttes nu, fordi det blev besluttet allerede i 2001. Endvidere foreslås der udlagt et stort erhvervsområde nord for Framlev, ligesom det foreslås, at landsbyen Framlev omdannes til byzone. Derfor afholdtes et særligt møde for beboerne nord for motorvejen.
Det skal nævnes, at der til de to møder var i alt omkring 185 fremmødte. Det er et særdeles tilfredsstillende fremmøde, og udvalget takker de mange Harlev borgere, som deltog i en i øvrigt sober debat om de fremtidige udfordringer indenfor infrastruktur og bolig- og erhvervsudbygning.
Kommuneplan 2009
Byudvikling i Århus Kommune generelt
Udvalget kan tilslutte sig de skitserede overordnede principper for byudviklingen som i et langsigtet perspektiv kan etableres som det er sket i Lisbjerg.
Det drejer sig om Elev, Harlev, Malling, Skødstrup-Løgten og Årslev. Det fremgår af forslaget, at planlægning af Elev og Malling allerede kan gå i gang i næste byrådsperiode. Dette begrundes bl.a. i de trafikale forhold, idet disse to områder vil blive betjent af eller allerede er betjent af skinnebåren kollektiv trafik.
Det er udvalgets opfattelse, at trafikbetjening af et område kan foretages på flere måder. Selvom der i et langsigtet perspektiv nok vil blive trukket nogle streger til en baneforbindelse forbi Harlev Framlev området, så ligger området allerede i dag i et trafikmæssigt knudepunkt, hvor de to store jyske motorveje krydser hinanden. Det fremgik på overbevisende måde af materialet i forbindelse med Planstrategiplan 2009, idet den unikke placering var hovedårsagen til at foreslå placering af en ny by i Harlev.
Derfor er det udvalgets opfattelse, at infrastrukturen er på plads allerede i dag til at gå videre med yderligere udbygning.
Det skal i den forbindelse bemærkes, at med salget af de sidste grunde i Kettinggård udstykningen, er der ingen byggemuligheder tilbage i området. Så hvis planlægningen af yderligere byområder udskydes til byrådsperioden 2014-2017 eller endnu længere ud, så vil der gå endog meget lang tid, før der kommer en byggemulighed i området. Derfor foreslår udvalget, at planlægningen påbegyndes allerede i næste byrådsperiode.
Ny by øst for Harlev
Udvalget lægger vægt på, at planlægning af nye vækstområder og infrastruktur øst for Stillingvej bør forankres i en helhedsplan, som omfatter den gamle by og det nye vækstområde.
Den ny by etableres over en relativ kort tidshorisont. Det er vigtigt at der hurtigt skabes grundlag for at etablere nødvendige servicetilbud, så eksisterende tilbud i Harlev ikke overbelastes.
Infrastruktur planlægges og iværksættes så forbindelse til den eksisterende by Harlev kan ske ved ”niveaufri” forbindelser over eller under Stillingvej. Endvidere sikres det at der etableres et net af gang og cykelstier, så færdsel til institutioner kan ske sikkert.
Forbindelse til omverdenen sker ved udbygning af ”letbanesystem” så det kan betjene Harlev området.
Erhvervsområde nord for motorvejen og vest for Stillingvej
Dette erhvervsområde (0202ER og 0203ER) blev udlagt til erhvervsområde i forbindelse med vedtagelse af Kommuneplan 2001. Området er ikke lokalplanlagt bl.a. på grund af langvarige drøftelser af virksomhedsklassifikation af de forskellige områder.
Udvalget anerkender, at der i Århus Kommune også skal være plads til tung industri, men vi har den opfattelse, at på grund af afstandskrav på helt op til 500 m vil det ikke være særlig realistisk. Området er for lille.
Det fremgår af forslag til Kommuneplanen, at der skal inddrages et større perspektiv areal vest for det allerede udlagte erhvervsareal. Det drejer sig om 0205JO, som går helt ud til kommunegrænsen mod Skanderborg Kommune.
For at forøge størrelsen af det samlede erhvervsområde, foreslås vi at rammebelægge område 0205JO til erhvervsområde allerede nu, i stedet for ved næste revision af kommuneplanen.
Ved at sammenlægge disse områder til et stort erhvervsområde, er det vores opfattelse, at man kan mindske nogle af de problemer, som afstandskravene i det nuværende erhvervsområde giver.
Ved at forøge området mod vest allerede nu giver man også mulighed for at anvise placering af den tunge industri helt mod vest, hvor der er mulighed for at lave en tilslutning til rundkørslen ved Lillering Skov og dermed en direkte tilkørselsmulighed til motorvejen.
De trafikale forhold vil herved forbedres betydeligt, idet der her ikke vil være nogen sammenblanding af tung trafik og svage trafikanter (skolebørn og cyklister), som det er tilfældet ved tilkørselsrampen ved Framlev.
På den anden side af kommunegrænsen i Skovby er allerede udlagt erhverv til tung industri, så her vil afstandskravene allerede være opfyldt.
Det åbne land
Det er vigtigt at der i forbindelse med etablering af såvel boligområder og erhvervsområder tages hensyn til interesser i det åbne land.
Forslag om erhvervsområde nord for Framlev
I harmoni med det ovenfor nævnte om afgrænsning mod det åbne land, så finder udvalget, at forslaget om at planlægge et erhvervsområde nord for landsbyen Framlev ikke falder i tråd med disse principper.
Området ligger på en sydvendt skråning med udsigt mod Århus Ådal og mod Lyngbygårds Å, og med udsigt til landsbyen Framlev og til Kirken som en af de meget markante bygninger. Området egner sig til alt andet end erhverv.
Derfor vil udvalget foreslå, at forslaget om at omdanne dette område til erhverv tages af bordet.
Såfremt forslaget begrundes i at bruge arealet til at opfylde afstandskravene fra det allerede udlagte erhvervsområde vest for Stillingvej, så er det vores opfattelse, at vort forslag om at forøge erhvervsområdet mod vest er langt mere perspektivrig.
Landsbyen Framlev
Det foreslås, at omdanne landsbyen Framlev til byzone, fordi landsbyen vil indgå i forslaget om at omdanne arealet nord for Framlev til erhverv. Såfremt dette sidste forslag droppes, forventer vi, at Framlev vil beholde sin landsbystatus. Dette medfører bl.a. at landsbyafgrænsningen skal justeres, som det er sket med de øvrige 42 landsbyer i kommunen.
Indenfor det område, som Harlev Fællesråd normalt betragter som sit interesseområde findes der 6 landsbyer. Udviklingen i disse landsbyer bør foregå på en nænsom og hensynsfuld måde, for at bevare det individuelle særpræg, som er det karakteristiske ved denne byform. Landsbyerne kan betragtes som kulturbærere mellem en fortid, som var præget af landbrug, og en nutid, som er præget beboelse og fritidsaktiviteter.
Det er udvalgets opfattelse, at der bør foregår en vis udvikling i alle landsbyerne, men det skal være en kontrolleret udvikling. Vi er tilfredse med at alle landsbyafgrænsningerne i landsbyerne nu er blevet revideret.
Men det er udvalgets opfattelse, at der i mange tilfælde er mindre arealer landsbrugsjord, som på grund af nærhed til landsbyen, med god ret kunne betragtes som en del af landsbyen. Altså også en slags udfyldning til landsbyen.
Jeg vil slutte med at takke udvalget for et godt og konstruktivt samarbejde i årets løb, og også en tak til hele forretningsudvalget for aktiv medvirken.
Børn og Unge udvalgets årsberetning (Kaj Sommer)
Børn og unge udvalget har i det forløbne år deltaget i flere tiltag omkring børn og unges fritidsmuligheder i vort lokalområde. Bl.a. deltager Arne Nielsen
som formand for Fritids-og ungdomsskolebestyrelsen (FU) for fritidscentret i kommunens område 12, som består af ungdomsskolerne og fritidsklubberne ved Næshøjskolen i
Harlev, Engdalsskolen og Sødalsskolen i Brabrand samt Åby Skoles distrikter. Undertegnede er valgt som suppleant til samme.
Et andet område vi har beskæftiget os en del med, er etablering af Foreningen for Aktive Forældre i Harlev (FAF). Foreningen ønsker at benytte Byparken til en række fritidsformål for børn og unge. I Harlev har vi en række gode tilbud til børn og unge indenfor bl.a. idræt og spejderliv, men vi må erkende, at der er børn og unge som ikke synes, at disse muligheder har interesse. Vi har derfor fundet det rimeligt, at der arbejdes med at tilgodese disses ønsker, også under hensyntagen til skoledistriktsgruppens undersøgelse af de 10-14-åriges fritidsoplevelser eller mangel på samme. I henhold til denne undersøgelse er utilpasheden med bl.a. småkriminalitet til følge steget i Harlev og har betydet, at politiet har øget opsynet med området.
Der er udarbejdet et nyt projekt vedr. Byparkens udseende og indhold. Netop her i foråret er der sat gang i dette projekts gennemførelse. Det indeholder dels en udtynding af buskadserne, dels etablering af en rundløbssti, samt grillplads m.m. Hele omlægningen indgår i et pilotprojekt sammen med et lignende i henholdsvis Lystrup og Hasle. Kommunen står for financeringen alle 3 steder. Beløbsrammen hvert sted er på ca 300.000,- kr. I første omgang dækker beløbet anlægsomkostningerne alene, men vi forventer, at kommunen også påtager sig en bedre pasning i forhold til de seneste år. Der er jo ingen ide i at ofre så mange penge på et sådant projekt, hvis man ikke kan anvende området p.g.a. f.eks. for langt græs. Vi er ikke mindst spændte på netop dette spørgsmål.
Udvalget har i øvrigt været foreningen behjælpelig med at udarbejde et sæt love samt etablering af en hjemmeside.
Et andet område, hvor børn og unge udvalget har givet sin mening til kende, er i forhold til kommunens seneste oplæg til en kommende fritids- og idrætsanlægspolitik
(udfærdiget af afgående rådmand Flemming Knudsen). I dette oplæg går man meget ind for en øget indsats med renovering af bestående (nedslidte) idrætsanlæg i kommunen. Vi anerkender, at der ligger nedslidte anlæg flere steder og at disse på sigt naturligvis må opgraderes.
MEN!!! Kommunen har så store mangler i sit nybygningsprogram på idrætsanlægsfronten, at man bør løse disse problemer først. I kommunens yderområder fra nord til syd ligger der flere bysamfund i betydelig vækst, som mangler meget på dette område. Især er behovet yderligere idrætshaller (ofte hal nr. 2) latent de fleste af disse steder. Det er derfor vor opfattelse, at man naturligvis bør sætte ind her først.
Trafik udvalgets årsberetning (Anton Nielsen)
Vi må desværre undvære Svend Erik Andersen på grund af hans tidlige død, det er et stort tab, også for os i trafikudvalget.
Siden sidste repræsentantskabsmøde har vi fået trafikdæmpet krydset Gammel Stillingvej Næshøjvej og lagt nyt fortov på den ene side af Grønhøjvej. Planen er at den anden side også skal have nyt fortov og til allersidst skal Grønhøjvej have et nyt slidlag .
Gamle ønsker:
Lilleringvej : Cykelsti, fortov og belysning fra Rødlundvej til Araliavej
Rødlundvej: Udbygning til endelige profil (Den færdig vej bliver 7 m bred og med cykel/fortov i begge sider) og den sidste rundkørsel bliver etableret.
Gammel Mosevej: Dobbelt rettet cykelsti til Hørslev .
Nye ønsker:
Cykelsti fra Labing til Stillingvej.
Cykelsti fra Tåstrup til Harlev.
En fodgængerovergang fra Næshøjcenteret til Rødlundparken.
En bom på cykelstien fra Aralivej til Rødlundparken.
Vi vil også påpege at vedligeholdelses af veje og stier kan godt gøres bedre i Harlev og omegn.
Det ville være et plus, hvis der blev asfalteret på Kirkestien fra Gl. Harlev til Edelhofvej, så den kan bruges som cykel og gangsti igen.
Trafikudvalget vil gøre alt for at der bliver etableret en busrute til Labing igen.
Info og blad udvalgets årsberetning (Ejgil Rahbek)
I paraply udvalget har vi 3 hovedområder, som vi varetager, og det er:
· Udgivelse af Paraplyen
· Udgivelse af aktivitetskalenderen
· Administration og redigering af hjemmeside
Udgivelse af Paraplyen
For året 2005 har vi udgivet Paraplyen 4 gange og holdt os indenfor de normerede 12 sider pr. gang. Som bekendt er udgivelse af Paraplyen den store udgift for Fællesrådet, og derfor har vi stram styring på antallet af udgivelser og sider.
Sidste år var det lidt usikkert om vi kunne få et samarbejde i stand med menighedsrådene om udbringning af Sognebladet sammen med Paraplyen. Det lykkedes fuldt ud, og vi har nu i 1 år delt både Paraplyen og Sognebladet ud uden problemer. Vi er meget tilfredse med samarbejdet med menighedsrådene, og også med de økonomiske rammer, som samarbejdet medfører.
M.h.t. udbringning udløb aftalen med Senior Gruppen med udgangen af 2008. Ligesom sidste gang har vi undersøgt, om nogle af de idrætslige foreninger eller spejderne var interesserede. Og det viste sig, at Harlev Basket var interesseret og kom med et bud på 1,85 kroner pr. husstand for begge blade. Det vurderede vi, var et rimeligt bud, og derfor fik de opgaven. Seniorgruppen, som tog opgaven i sin tid, fordi der ikke var andre, der ville, ville ikke stå i vejen for at en ungdomsforening kunne få et tilskud til deres drift.
Så nu deler Harlev Basket bladene ud, første gang her i marts måned, og det er forløbet uden problemer. Vi ser frem til at godt samarbejde med Harlev Basket, og siger Senior Gruppen tak for et godt og trofast samarbejde.
Udgivelse af aktivitetskalenderen
Som nævnt sidste år stoppede muligheden for at få aktivitetskalenderen trykt på en reklameside fra Brugsen i 2007. Vi har fortsat indsamlet oplysninger om aktiviteter og arrangementer i lokalområdet og udgiver kalenderen med samme hyppighed som før. Vi deler kalenderen ud forskellige steder i byen, f.eks. ved på bordet ved opslagstavlen i Brugsen. Men det mest optimale er fortsat, at den husstandsomdeles, og det ønske har vi fortsat.
Helt uforpligtende har jeg haft nogle drøftelser med Karsten Jensen om vort ønske, og han var ikke afvisende, idet de har overvejelser om at genindføre udsendelse af en reklameside som før. Der kommer jo mere konkurrence i Harlev og i hele den vestlige del af Århus i øvrigt, og så skal der reklameres mere. Så det bliver måske vores chance for at få kalenderen ud på samme måde som før.
Administration og redigering af hjemmesiden
Hjemmesiden besøges flittigt. Det fremgår af de løbende statistikker på anvendelsen. Vi kan selvfølgelig ikke se, hvem der besøger hjemmesiden, men det må formodes, at det er borgere i lokalområdet. Vi får også ofte direkte mails via hjemmesiden, hvilket også indikerer, at den bruges, og det er samtidig med til at højne brugsværdien.
Ja, det var lidt om Paraply udvalgets arbejde, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke udvalgsmedlemmerne for et godt samarbejde i årets løb.
Fremlæggelse af sidste års regnskab til godkendelse (Arne Nielsen)
På grundlag af den fungerende kassereres beretning blev regnskabet godkendt.
Behandling af indkomne forslag
Der var ikke indkommet forslag.
Fremlæggelse af budget til godkendelse og fastsættelse af kontingent (Arne Nielsen)
Det fremlagte budget blev godkendt og kontingentet fastsat til uændret 350,- kr.
Valg af forretningsudvalg og suppleanter
Genvalgt blev Arne Nielsen, Jens Aage Weigelt og Kaj Sommer. Suppleant Finn Sørensen.
Valg af revisor og suppleant
Karsten Sohne Jensen og Per Lind Jensen blev genvalgt.
Eventuelt
Intet
Herefter takkede formanden alle forretningsudvalgets medlemmer for indsatsen i årets løb.